Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu

Marquee

Kelab Blogger Ben Ahaari

Popular Posts

Friday, July 15, 2011

Fireproof....



Ader sape2 yg pernah tgk movie nie??

Movie sebenarnya dah lama maybe dlm thn 2008 @ 2009. Pertama kali tgk citer nie di Astro. Saya nie jenis susah nak nangis mcm keras hati skit la. Tapi klu de hal yg melibatkan family mudah sgt tersentuh ( pasal family semua org pun touching lebih kan).Berbalik ngan movie "Fire Proof" nie sipnosisnyer begini:

Caleb Holt (Cameron Kirk) adalah ahli bomba di Albany, Georgia yang memegang moto "Jangan sekali-kali meninggalkan pasangan anda di belakang". Walau bagaimanapun, hubungan dengan isterinya Catherine (Erin Bethea) mengalami krisis dan isterinya meminta bercerai.

Krisis ini bermula apabila, Catherine tidak suka ketagihan Caleb terhadap pornografi, Caleb menyimpan duit untuk membeli bot tanpa menghiraukan bahawa ibu Catherine yang kurang upaya memerlukan peralatan hospital serta insurans mereka tidak meliputi keperluan ibu Catherine.

Apabila Caleb memberitahu bapanya, John, tentang perceraian yang akan berlaku, John mencabar Caleb untuk melakukan ujian 40 hari yang dipanggil "Love Dare", dan Caleb bersetuju. Pada mulanya Catherine meragui keikhlasan Caleb itu dalam cubaan beliau untuk memenangi hatinya. 

Dalam masa yang sama, di hospital di mana Catherine bekerja, Catherine mengurat  Dr. Gavin Keller (Perry Revell), yang tidak tahu dia berkahwin. Catherine tidak memakai cincin perkahwinannya.

Caleb meneruskan cabaran 40 hari: Caleb mula melakukan lebih banyak kerja-kerja rumah dan menjalankan lebih banyak suruhan untuk Catherine, dan meninggalkan mawar itu. Caleb cuba utk tahan diri dr melihat pornografi dengan memecahkan komputernya.


Continue........

Untuk cerita selanjutnya tgk sendiri la movie nie bru boleh dapat feel. Banyak moral yg boleh kita dapat melalui movie nie. Salah satu drpadanyer, ader scene di mana Caleb sedang berborak dgn ayahnya dan di situ ader lambang salib. (Jangan ambil nilai negatif dr filem ini. Lihat, hayati, berfikir dan belajar dr setiap kesalahan yg dilakukan). Ayahnya memberi nasihat ttg ketuhanan.

Maksudnya apa saja yang kita lakukan tidak kira kecil ataupun besar jangan sesekali lupa pada ALLAh swt. Kerana kita hanya mampu merancang dan Dia yang tentukan segalanya . Di samping itu kita perlu berusaha kerana tanpa usaha semua impian tidak akan menjadi nyata.

5 comments:

  1. headcer tu menarik..sweetzz.. tak saba nak kawen
    kalau free jemput singgah ke blog saya. your comments are most welcomed.
    http://fahmiefiras.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. fahmie firas - header tu ek....bru blaja dr sorang blogger tu..dia kata wat kat photoscape...akhirnyer berjaya gak wat header cenggitu....

    klu nak kawen kena tgk citer kt atas tu dulu..pastu thingking..sanggup x?

    ReplyDelete
  3. erm, sama la. kalau melibatkan family pun kte cpt tersentuh. huhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi untuk meninggalkan komen anda di sini. Perhatian anda amatlah dihargai. Sayang anda2 semua....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...