Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu

Marquee

Kelab Blogger Ben Ahaari

Popular Posts

Monday, October 31, 2011

Kutip najis dapat RM704.83 sehari



Seorang petani, Rustico Montenegro berasal dari LIPA, Filipina mencari najis musang.lelaki yang berusia 44 tahun itu mampu menjana pendapatan sekitar AS$230 (RM704.83) sehari.

Najis musang yang mengandungi biji kopi itu dibeli oleh dua pedagang biji kopi, Vie Reyes dan Basil Reyes untuk dieksport ke luar negara untuk dijadikan minuman.

Musang yang tinggal di atas pokok itu memakan biji kopi sebelum mengeluarkannya menerusi najis. Najis yang mengandungi biji kopi dikumpulkan dan dibersihkan sebelum dijual kerana harganya yang tinggi. Enzim dan asid dalam sistem penghadaman musang menghilangkan rasa pahit biji kopi dan memberikan ia aroma buah dan rasa yang tersendiri.

Kopi najis musang :

Di Manila – AS$7 (RM21.45) satu cawan di kafe di Manila.

Di Amerika Syarikat - maklumat dari laman web Kopi Herloom di Massachusetts menyatakan dua cawan kopi daripada kopi najis musang dari Filipina, Indonesia dan Vietnam berharga AS$49 (RM150.16)  

Di  New York - sebuah kedai kopi menjual biji kopi tersebut pada harga AS$340 (RM1,041) satu kilogram.

12 comments:

  1. tak semua orang nak buat kerja ni, tu yang mahal kot..

    ReplyDelete
  2. Qhaifa Nur ~ mungkin jgk sbbnyer kerja2 nie kena bergelut ngan kekotoran tp yg penting rezeki halal

    ReplyDelete
  3. boleh kaya macam nie kalau tiap2 hari kutip nie

    ReplyDelete
  4. saya dengan sukacita telah mengeTAG anda, sila ke blog saya.

    http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2011/10/saya-kena-tag.html

    ReplyDelete
  5. peh..aku kalo jumpa taik musang nak kutip la..tapi mana nak jumpa huhu!

    ReplyDelete
  6. tentu sedap ishhhx3 janji rezki halal

    ReplyDelete
  7. tak sanggup nak minum kopi tu...sebab keluar dari najis musang.

    ReplyDelete
  8. tak ramai orang yang sanggup buat kerja macam tue...sebab tu gaji boleh tahan

    ReplyDelete
  9. banyak tu. tapi mungkin penat la skit dan bahaya diterkam musang. kan?

    ReplyDelete
  10. awak tersalah follow...blog utama Bro ahmad kat sini ,,p

    http://www.trioseposen.com/

    happy reading

    blog yang tu untuk belasahan dan test template or blog uji kaji je hehee..

    ReplyDelete
  11. kayrul shah ~ kena rajin la

    Rahmah Ram Ram ~ tq kak

    KiMie ~ kena masuk hutan bru leh jumpa musang..rasanyer musang tu mmg diaorg bela dlm akndang kutnyer

    Bro Ahmad ~ x pernah rasa lagi

    Mama Ema ~ berpatutan dengan kerja yg diaowg wat tu

    Santri T.P.I.N.I ~ huhuhu....

    Amy Syaquena ~ rakyat malaysia de x yg sanggup wat keje nie?

    NasZ~ berbaloi2 dengan uasaha mereka cri rezeki

    Bro Ahmad ~ huhuhu sajer jer terjah kt situ....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi untuk meninggalkan komen anda di sini. Perhatian anda amatlah dihargai. Sayang anda2 semua....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...