Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu

Marquee

Kelab Blogger Ben Ahaari

Popular Posts

Wednesday, November 30, 2011

Daun Bidara

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 


 Pernah seorang teman bertanyakan kepada saya samada tahu atau tidak mengenai pokok bidara. Pada masa tu saya hanya pernah mendengar tetapi tidak pernah melihat akan pokok tersebut.

Pokok Bidara merupakan pokok yang malar hijau yang tumbuh di selatan Asia. Daun pokok bidara selalu digunakan ketika memandikan jenazah bagi orang Islam.

Teman saya nie meminta untuk saya carikan daun bidara ini, katanya untuk tujuan berubat. 

Pada rakan2 yang inginkan keterangan lanjut sila berkunjung ke Darussyifa

 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Wordless Wednesday #17 Life

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 



Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Happy Birthday To Abang Ben Ashaari

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


 Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir ke-35  (pada hari ini 30 November 2011) buat Blogger otai kita iaitu Abang Ben Ashaari. 

Doa saya untuk beliau, semoga beliau panjang umur, dimurahkan rezeki, semoga kehidupan Abang Ben Ashaari  sentiasa diberkati, dirahmati dan dilindungi . Tahniah buat Abang Ben Ashaari kerana beliau bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi. 

Semoga beliau menjadi seorang suami dan ayah yang penyayang dan sentiasa berbahagia disamping keluarga,  isteri dan anak yang bakal dilahirkan nanti..

 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Tuesday, November 29, 2011

Mari belajar buat "Wishlist"

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Hari nak cuba wat "Wishlist" pulak. Memandangkan dah masuk tahun baru 1433H nie, tidak ada salahnya kalau buat wishlist. 

Tutorial untuk buat wishlist nie adalah hak milik manmala.blogspot.com. Blog nie saya jumpa masa tengah syok duk google mengoogle cari tutorial tuk wat wishlist.

Kepada yang nak belajar tuk wat "Wishlist", ikuti tutorial seperti berikut :



1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah ini , kemudian paste ke ruangan HTML/javascrip

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>


~ Warna MERAH  , anda boleh ubah dengan benda/barang yang anda kehendaki
~ Bagi warna BIRU pula boleh di ubah dgn perkataan "checked " atau " disabled " shj .
~ Kalau nak tambah lagi wishlist anda, copy je <input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />    dan paste sebelum   </form>
 
3. SAVE , siap dan lihatlah hasilnya.

 Selamat mencuba.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

She's Gone ~ Steelheart

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Petang nie nak kongsi lagu yang saya suka dengar. Mula2 tu rasa cam nyampah dengar lagu nie. Tapi boleh dikatakan tiap2 ari husband saya duk layan lagu nie. Alih2 jatuh cinta plak dengan lagu Steelheart ~ She's Gone.
Semoga anda terhibur dengar lagu nie.




 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Tak de kerja cari kerja

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Dah lama saya tak buat bw....so ari nie saya nak habiskan masa dengan blog walking kawan2 baru. 


Apa kena mengena dengan entry kat atas nie kan ? 

Oouuwwwhhh yang sebenarnya untuk pengetahuan rakan2, saya baru jer bw kat blog Encek Ben Ashaari. So ramai kenalan2 baru dan lama yang letakkan komen kat entry tu....

Jika ader yang nak berkenalan dengan rakan2 blogger yg baru silakan lah ke blog Encek Ben Ashaari


 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Perlu berubah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


Dalam hidup ini perubahan mesti sentiasa dilakukan baik dalam proses pembelajaran, pekerjaan atau dalam kehidupan seharian kita ~ Ini kerana setiap kali kita buka mata, lalui hari yang mendatang ~ setiap langkah yang kita ambil pastinya kita belajar sesuatu yang baru tidak kira dalam skala yang besar atau kecil pokok pangkalnya hari2 kita belajar sesuatu yang baru.

Begitu juga dalam dunia blogger ini. Hari2 saya belajar sesuatu yang baru terutamanya part header ~header merupakan 1st impression kpd tetamu2 blog yang mana ianya akan menarik minat tetamu2 untuk singgah

Inilah header2 yang telah saya buat sepanjang 8 bulan berblogging.

Header pertama - Percubaan pertama wat header guna photoscape

Abadikan gambar kahwin


Header nie sweet sangat - malunya puji diri sendiri


Tiba2 hati suka kan warna hitam




Terus buat black and white

 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Johan bakal disaman Ogy kerana menghina

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 


Entah di mana silapnya. Mungkin melawak tak kena pada tempatnya. 

Siapa tak kenal Ogy Ahmad Daud . Dikhabarkan beliau bakal menyaman Johan Raja Lawak kerana didakwa menghinanya ketika di Festival Filem Malaysia (FFM) ke-24

Pada malam FFM Ke-24, Johan dan Kak Ogy digandingkan bersama untuk mengacarakan majlis tersebut.  Kak Ogy begitu marah kerana Johan menggunakan Ogy sebagai bahan lawak dalam nada persendaan pada malam berlangsungnya festival itu.

"Dia memang kurang ajar. Bukan setakat bakat saya, malah arwah ibu dan bapa saya turut dipersenda sesuka hati. Namun yang paling saya terkilan, dia boleh mempersendakan Tahun Gajah, tahun kelahiran Nabi Muhammad junjungan kita. Ini satu penghinaan dan saya tak boleh bertoleransi dengan orang yang biadap seperti itu.

Saya tak tahu kalau ada yang perasan atau tidak, tetapi sepanjang berada di pentas, saya hanya menahan rasa kecewa dengan kerenah Johan yang kurang ajar. Sebagai manusia, bohonglah kalau saya tak terasa bila orang memperkotak-katikkan arwah ibu dan bapa, mengutuk saya ni dah tua dan sebagainya. Jangan kerana saya ni anak yatim dan tidak bersuami maka orang boleh memperlekehkan saya.

Saya tahu saya ni dah berusia, tetapi saya tidak perlukan orang untuk menyedarkan saya mengenainya. Hanya Allah S.W.T sahaja yang tahu perasaan saya ketika dimalukan sebegitu sekali.Saya tahu dia berbakat untuk buat lawak tetapi cara dia melampau. Sudahlah masa latihan sebelum majlis berlangsung dia datang lewat. Kami diminta datang pukul 3 petang, dia sampai pukul 6 petang. Macam mana tu? Tiga jam saya menunggu, tetapi dia langsung tidak minta maaf pada saya. Pembantu peribadi dia yang malu dan berkali-kali minta maaf dari saya. Mana budi bahasa? Tetapi saya sedikit pun tidak bising pada dia. Kalau dia nak jawab, jawablah pada Astro.

Saya berpegang pada hak asasi manusia. Tidak kira siapa pun, kalau mereka telah memperlekehkan maruah diri dan ibu bapa saya, saya tidak akan bertolak-ansur.Biar dia datang minta maaf sekali pun, saya tidak akan layan. Sebab seseorang harus bangkit memberi pengajaran kepada budak baru seperti dia yang tak tahu apa makna menghormati. Bukan saya datang cari Astro untuk minta jadi pengacara malam itu, tetapi Astro yang datang cari perempuan buruk ini untuk menjayakan majlis.

Diharap kedua2 artis ini dapat menjernihkan suasana. Tak perlu lah saman menyaman nie. Cukup la sekadar meminta Johan memohon maaf secara terbuka sekiranya Johan benar2 bersalah dan berniat untuk menjatuhkan airmuka Kak Ogy dan menghina keluarga Kak Ogy

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Saturday, November 26, 2011

Awal Muharram (1433 Hijrah)

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Kepada rakan2 blogger dan pembaca setia blog ini. Saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut tahun baru 1433 hijrah.

Semoga kedatangan tahun baru ini akan membuka lembaran  baru buat diri kita dan sama2lah kita berubah ke arah kebaikan. Semoga tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Friday, November 25, 2011

Perjalanan Yang Melukakan

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 


 ~ Sebenarnya perjalanan itu melukakan diriku, sememang ada tekanan....itu lumrah bagi insan yang bernafas. Damai nun di celah mentari, kehangatan nya mengajar aku berani ~
Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Segmen: Jom Blogwalking Bersama Eiqa Azra..

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Happy sangat sebab Izzati Zolkifli telah tag saya untuk join segmen nie. 

Terima kasih adik sebab sudi tag akak yer. Ada yang berminat tuk blogwalking? Kalau berminat, klik kat banner tu.



Syarat-syarat :
:m: Korang kenalah follow blog eiqa dulu
:m: Letak banner kat atas tu beserta link segmen eiqa
:m: Terpulang la korang nak buat entri apa..
:m: Jangan lupa tag ye.. Tak kisah berapa orang korang nak tag.
:m: last skali korang letak link korang kat dalam kotak komen eiqa ye..

TARIKH TUTUP : 30.11.2011

  
Saya tag :



 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Thursday, November 24, 2011

Giveaway

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Hari nie dah 2 kali saya kena tag taw. Yang rajin tag saya nie ialah Diadiba. Terima kasih adik sebab sudi tag akak.

Berminat nak sertainya ? Klik laju-laju kat banner tu.

 

Syarat penyertaan:
1. Mesti la kena follow blog Kak Azizah
2. Beri slogan terbaik : 
"Pemulihan Alam Sekitar, Tanggungjawab Bersama Kerana...
3. Tag 4 orang kawan
4.Tarikh tutup : 06 Disember 2011 (Selasa)
Slogan: 

"Pemulihan Alam Sekitar, Tanggungjawab Bersama Kerana...alam yang bersih membentuk minda cerdas dan fizikal yang cergas.


Tag:


Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Gubahanku

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Tadi BW kat blog mama maszull. Dalam entrynya terkini diletakkan gmbr hantaran kahwin anaknya yang telah siap digubah. 

Tiba-tiba teringat plak tentang gubahan hantaran kahwin yang saya buatkan untuk kawan baik saya namanya Nazlinda Md Zaini. Saya berkawan dengan dia nie dari form 2 lagi. Alhamdulillah smapi skang kami masih berkawan baik. Di bawah ini adalah hantaran yang saya buat untuk kawan baik saya nie. Ini adalah percubaan pertama saya pada tahun 2008


Sekali lagi saya cuba tuk wat gubahan hantaran pada tahun 2010. Gubahan hantaran nie paling simple, tutup mata pun leh wat. Bukannya apa hantaran nie saya buat last2 minute pun.Kali ini utk majlis kahwin saya pulak la.

Nak wat awal2 memang takde idea, kering terus tambah dengan berdebar2 nak menikah esoknya. Gubahan nie xde la hebat mana pun, saje nak share dengan kawan2.

Sila lah jamu mata rakan-rakan dgn gmbr kat bawah nie.




 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Untungnya orang yang beriman

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 


 Sakitnya jiwa apabila diri menghadapi kegagalan. 

Adakah ada insan yang menerima kegagalan tanpa ada rasa kecewa?

Ya.......Sudah tentu ada.

Siapakah mereka?

~ Mereka ialah orang-orang yang beriman. Segala yang berlaku diterima dengan hati yang terbuka dan redha. Perasaan sedih tetap ada namun tidak perlu ditangisi malah berusaha lagi memperbaiki kelemahan diri. Hasilnya, mereka berjaya menukar kegagalan itu kepada kejayaan ~


" Sungguh menakjubkan perihak orang mukmin kerana perkara yang menimpanya ialah kebaikan dan tidaklah berlaku perkara ini melainkan hanya kepada orang yang beriman. Apabila dia diberi nikmat lalu disyukurinya, maka menjadilah nikmat itu sebagai kebaikan baginya. Sebaliknya, apabila dia diuji dengan musibah maka dia bersabar lalu jadilah pula musibah itu sebagai kebaikan baginya " ~ Hadis Riwayat Muslim




Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Who recently read your blog?

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

 ~ Terima kasih ~

Terima kasih buat rakan-rakan blogger yang sudi singgah di teratak "Tentang Kita". Tanpa mereka siapalah saya. Terimakasih kerana sudi membaca entry-entry di sini.



Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Jom join BLOGLIST nurulAuni tahun 2011

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

 Hari nie saya nak join segmen bloglist.  Segmen ini dianjurkan oleh Nurul Auni . Kalau ada yang berminat boleh klik kat banner di bawah.

 
syarat2 nya :

syarat utama ~ kawan2 kene follow auni

1. tajuk : Jom join BLOGLIST nurulAuni tahun 2011
2. gam kuat2 gmbr diatas dan linkkan ke entry ni
3. pastu siap....tampal kuat2 url entry ke ruangan komen Auni
 

Tarikh tutup: 30 . 11 . 2011 (10.05 malam)

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Giveaway by : Ira,Gendut and Nanie

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 

Saya telah ditag oleh azelyyusoff. Terima kasih adik sayang sbb tag kan akak yer...dah janji ngan dia rie tu nak wat gak segmen nie.

Banner :


 Syarat-syarat:
  • Follow blog Ira,Gendut,Nanie
  • Girl Only
  • Buat satu entry bersama banner contest ni 
  • Send link entry korang ke blog Nanie supaya senang nak tengok berapa orang join
  • Tags 3 orang 
Hadiah

  • First Prize : Full edit by Nanie | Shawl by Gendut 
  • Second Prize : Header and footer by Nanie | Top up 15 by Ira | Blog akan di promote by Ira
  • Third Prize :Header by Nanie | Blog akan di promote by Gendut
  • Saguhati untuk 3 orang sahaja : Blog akan direview by Ira,Gendut,Nanie
 Saya tag :





 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Wednesday, November 23, 2011

Penakut (Yuna) ditarik balik

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia


 Biar betul nie?

Ada yang nak main-main ker?

Kemenangan lagu Terbaik AIM 2011 yang dimenangi oleh Yuna terpaksa ditarik balik oleh kerana silap daripada pihak penganjur. 

Pemenang sebenarnya ialah lagu Sedetik Lebih ciptaan Edry Abdul Halim dan nyanyian oleh Anuar Zain. Agak memalukan apabila hal ini timbul dalam acara yang tinggi prestijnya. AIM perlu lebih berhati-hati supaya perkara ini tidak berulang lagi.

Kepada Yuna,semoga yuna tabah menghadapi ujian ini...Yuna x menang pun xpelah. Yuna dah sememangnya pemenang di dalam hati peminat seni tanah air.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Adibah Noor enggan bernikah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 


 Siapa yang tidak kenal dengan penyanyi Adibah Noor. Rata-rata peminat sudah sedia maklum usia penyanyi ini sudah pun menjangkau ke angka 41. 

Pengalaman pahit putus cinta sebanyak 5 kali telah membuatkan pintu hati wanita ini tertutup dan beliau  nekad untuk tidak berkahwin.

Namun begitu beliau tidak menolak seandainya ditakdirkan bertemu dengan jodoh pasti beliau akan berkahwin. Tetapi buat masa ini wanita ini lebih senang menghabiskan masa bersama 20 ekor kucing kesayangannya.

Beliau sememangnya beruntung kerana memilik keluarga yang amat memahami jiwanya itu. Fokusnya kini adalah kepada karier beliau.

Semoga kak Adibah Noor dipertemukan dengan jodoh yang datangnya dari kalangan orang baik-baik

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

Wordless Wednesday #16 Busy

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia



 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...