Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu

Marquee

Kelab Blogger Ben Ahaari

Popular Posts

Thursday, May 17, 2012

: : Tentang Anak : :

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia 


Bercerita tentang anak amat menyeronokkan tetapi bagi pasangan yang sudah lama berkahwin tapi masih tak punya anak macam saya....perkara nie akan jadi sensitif. Hati mudah tersentap.

Usia perkahwinan dah masuk 2 tahun. Mungkin pada sesetengah orang usia perkahwinan saya masih muda tetapi ada  yang berpendapat sebaliknya. Sekarang nie rata-rata orang duk tanya. 

" Sue tak ada baby lagi ker? Dah bape tahun kawen ek?"

" Lini takde isi lagi ker?

" Merancang ker?"

 Saya tak pernah ada niat pun untuk merancang anak. Bagi saya anak itu satu anugerah yang sangat berharga.  Kalau tanya mana-mana pasangan yang dah berkahwin mesti mereka mahukan anak dengan kadar yang segera. Kita hanya berusaha, berdoa dan tawakal. Yang mewujudkan semuanya adalah Yang Maha Esa...

Hari-hari buka blog...buka FB....kebaykkan teman-teman asyik bercerita tentang anak-anak mereka. Cemburu ? Sudah pasti terdetik di hati.... Sedih? Sudah lama berdarah dlm jiwa.....

Adik-adik dah ramai yang bertanya bila lagi mereka akan dapat anak saudara. Saya hanya berkata " Insyaallah ada rezeki adalah nnt". Doakan yang terbaik untuk kakakmu ini.

Orang keliling duk pelik sebab saya datang dari keluarga yang besar tetapi .......... Saya ada 13 adik beradik. Abg long saya dah ada 2 orang anak perempuan yang sgt comel. Disebabkan sudah biasa dengan riuh rendah suara budak kat rumah...bila rumah tak ada baby rasa sunyi sepi jer.

Bayangkan masa dibangku sekolah saya sudah terbiasa memandikan, menyuap makan, mendodikan adik-adik. Kini mereka sudah besar di depan mata. Cepat betul masa berlalu. Rindu nak usap dan peluk baby.

Kawan-kawan doakan saya cepat-cepat mengandung yer....umur dah masuk 30 tahun nie....perlu ker amik anak angkat ek?

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.  

33 comments:

  1. ak doakan akak akan cepat2 menimang cahaya mata ye... aminnnn.. ak pon kalau dh kawen anti nk anak2 ramai2... kalau leh 12 org.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin....tq dik..akak doakan agar kamu cepat2 kawen...

      Delete
  2. Su sabar ye... Macam2 tuhan akan duga org sekuat su...InsyaAllah ada rezeki su nanti cuma cepat & lambat je... ada kawan pada kawan as kat opis ni mmg dua tahun jugak dia kosong tapi alhamdulillah baru 2 3 bulan ni dia bsalin...dia pun mcm su jugak dulu, selalu sedih & cerita mslh dia kat kwn opis ni...Alhamdulillah skrg tuhan dah makbulkan doa dia...InsyaAlah nanti tiba giliran su...su sabar, usaha & berikhtiar ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih as..terharunya dgn nasihat as

      Delete
    2. huhu sama la kite~sama-sama usaha k..cayok

      Delete
    3. ANGAH....huhuhu....nasib kita sama...masih xde rezeki lagikan

      Delete
  3. sabar ye sis,saya faham apa yg sis rasa tu.ada jugak kawan yg cm tu.sis try lah berurut eh.dan berdoalah.sabar ye.

    ReplyDelete
  4. Sabar Sue... jgn stress sangat kerana ia juga mengganggu emosi. Just let it go normal. Jgn buat serabutkan kepala. Kakak dulu pun sebab masa menikah sedang period org kata boleh bunting pelamin - tapi tak juga dan Allah kurniakan juga walau cuma 3. Daripada keluarga hubby kakak yg tak punya anak pun ada hingga kini. Last year baru adopted satu...

    Kakak doakan Allah kabulkan niat suci Sue itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin ya rabbal alamin.....Terima kasih kak....saya cuma sedih bila org asyik tanya berulang2 kali..mujur mama n mak mertua x tanya..rasanya diaorg faham hati anak dia nie

      Delete
  5. samalah kita..saya dah 2 tahun kahwin masih tak de rezeki nak dapat baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 lah kita usaha, berdoa dan tawakal yer

      Delete
  6. sabar ya sis..Allah maha mengetahui..bila kita dh ready Dia akan bg..ayu doakan akak dpt baby comel2 nti..amin ;-)

    ReplyDelete
  7. sabar yer kak..akan ada nanti rezeki utk akak dan somi....
    Wanieys doakan akak cpt2 dpt baby :)

    ReplyDelete
  8. salam sis....
    mmg setiap pasangan yg berkahwin tu inginkan cahaya mata yg comel2,sebagai penyeri rumahtangga,mungkin Allah belum berkehendakkan begitu,sabar yea sis....mungkin sis boleh cuba alternatif lain cthnya,amalkan telur separuh masak dimkn ngan madu.....mungkin ini boleh membantu dlm tahap kesuburan sis.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah.......tq kak atas petua yg akak beri

      Delete
  9. Saya doakan moga awak dikurniakan zuriat...

    macam adik sy jugak.. dah 6 thn kawen tp xdapat ank lg sampai skrg.. org asyik taanya dia.. kdg org tanya saya.. bila org tanya saya tu pun, sy dah terasa.. yela, asyik tanya yg tu je.. naik bosan.. xda rezeki lg.. even org tanya psl adik.. tp sy kakak dia mesti terasa gak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oouuwwhhh...mesti adik ina lebih tension dr saya...beruntungnya mereka2 yg dikurniakan cahayamata tp masih ada yg x menghargainya

      Delete
  10. salam
    saya pun macam awak jugak dulu..menunggu selama 2 tahun.Lepas 1 thn setengah belum ada isi,saya dan suami usaha buat treatment kesuburan di hospital pakar.Kami tak berani nak cuba produk kesuburan dipasaran.Alhamdulillah kami dapat tau punca masalah kesihatan kami.Dengan kuasa Allah,doctor sahkan saya pregnant akhir tahun lepas.Kalau awak belum pernah buat treatment, mungkin awak boleh cuba.Kita berusaha lah selagi boleh usaha. Kemudian tawakal dan berdoa. InsyaAllah..Allah akan makbulkan permintaan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sudi drop komen kat sini..insyaallah akan diusahakan

      Delete
  11. kenapa TIA boleh terasa lepas baca entri akak ni? kak , TIA takleh komen apa sebab TIA tak rasa apa akak rasa. tapi , akak kuat kan? Allah nak uji kesabaran akak tu .. mungkin akak boleh cuba cara putri tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tia...insyaallah akak akan cuba sedaya mungkin

      Delete
  12. salam lini, sama mcm apa yg akak rasa..tp masa peringkat 2 thn, akk tk terasa apa2 sangat..sekarang dah 10 thn lini...akk tk pernah luahkan kat blog kecuali kat komen2 di blog kawan2 mcm ni ada lah sekali sekala...kita mmg kena usaha setakat termampu..org senang lah boleh kata itu ini sebab tak kena kt batang hidung seniri..tp mmg kena byk2 bsabar..air mata ni tak tau dah berapa gelen tumpah tahan cakap2 orang..kdg2 org terlepas cakap..akak yakin diorang menyesal tu..akk kena redho...akak doakan moga kita berdua dan kawan2 yg takde anak lagi akan berjaya timang anak suatu hari nanti, insya Allah :)..perancangan Allah adalah yang terbaik..,..akk pun tengah plan nk ambik anak angkat nanti..insya Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak....semoga kita sama2 tabah hadapi dugaan dr Allah swt ini...

      Delete
  13. betul tu..kena byk sabar..kita insan terpilih untuk menerima pahala sebalik kesabaran atas dugaan ini...

    ReplyDelete
  14. kalau sudi..boleh godek2 blog saya..saya melalui pengalaman yg sama..8tahun menanti.cari tajuk 'sebuah penantian'...percayalah..pasti ada bahagia sebalik derita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamanya....mungkin saya tak sesabar izan tuk hadapi dugaan ini

      Delete
  15. samalah kita kan. tak apalah belum rezekinya datang dan tiba. kalau akak rasa nak ambil anak angkat tiada salahnya. mana tahu keberkatan bela anak angkat, dpat kita anak sendiri. tapi dah ada anak sendiri nanti..sayangi anak angkat juga. :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi untuk meninggalkan komen anda di sini. Perhatian anda amatlah dihargai. Sayang anda2 semua....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...