Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu

Marquee

Kelab Blogger Ben Ahaari

Popular Posts

Wednesday, December 12, 2012

Rumah Dah Bukan Syurga Bagiku

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Saya pernah cerita tentang rumah yang saya beli dalam entry Rumahku Syurgaku. 

Buat masa nie tak tahu nak cakap camner. Sedih ada kecewa ada geram ada tension pun ada. Semua benda2 negatif melekat kt dalam diri saya buat masa nie.

Kekecewaan bermula bila. Pada satu malam saya tengok ada kesan2 hitam kat atas kabinet almari betul2 kat tepi tingkap. Masa tu saya tak pikir pun akan ada kewujudan Cik Ti kat dalam umah yang saya baru beli nie. Selepas seminggu duk kat situ baru terasa angin satu badan. Cik Ti duk main2 kat dapur la pulak..Tension sgt2. Memang benci dengan Cik Ti nie.

Masalah lain umah tu. Bila hujan lebat baru nmpk ada tanda2 bumbung bocor. Bukan 1 tapi 4 tmpt. 1 kat dapur betul2 dekat tmpt memasak. 3 tmpt lagi kat porch....sapa2 nak mandi ujan dlm umah leh dtg umah saya.Baru2 nie saya perasan la pulak dinding dekat ruang tamu betul2 dekat tempat letak komputer ada kesan air kat dinding...sah..sah..sah...sudah sah mmg bocor.

Masalah lain yg betul2 mengecewakan hati saya. Umah tu ada anai2. Masa saya tgk2 umah ngan suami saya dah check kabinet dapur tu. Mmg takde sebarang masalah. Memang pandai akak tu sorok2 masalah umah. Saya yang bebal nie dah kena tipu. Masalah anai2 dah settle. Insyaallah....nak tunggu buang kabinet dapur tu n tukar yg baru aje. tapi sebelum tu kena settlekan dulu masalah atap bocor n Cik Ti nie.

Tak senang hati duk kat dalam umah bila ada masalah2 cenggini. Dulu pindah dr umah sewa n beli umah terus sbb nak elakkan dr tikus n makhluk perosak. Dah pindah pun still timbul masalah yg sama.


 Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini.  

16 comments:

  1. lor sian kak..mcm2 dugaan..sabaq ya..smg allah permudahkan sgla urusan akak ya

    ReplyDelete
  2. sabar yer... makhluk ni ada jer kt mana2.. umah saya plak kena serang semut... stress jgk.. tp of coz la cik ti lg stress..geli lagi..

    ReplyDelete
  3. Kehidupan dan dugaan = sering seiring sejalan...

    Bertabahlah. :)

    ReplyDelete
  4. Sue..jangan pening2kan kepala tu..g kedai hardware, beli perangkap tikus..kebocoran tu suruh ler contraktor repair...selesai masalahh...heheheh (senang la Abil ckp!)...

    ReplyDelete
  5. biasalah tu bila kita beli rumah dr orang.rumah yg baru siap pun mesti ada bocor sana sini.sabar la..try selesaikan masalah slow2.insyaAllah nanti rumah boleh jd syurga balik

    ReplyDelete
  6. wani geli tikus xsuka kalu ada2 tikus ni..sabar bebanyak yer kak

    ReplyDelete
  7. kena cari jalan cepat...habis semua barang dia gigit nanti..geli dgn cik ti..

    ReplyDelete
  8. alahai kesiannya...kirenya sis beli umah 2nd la ek..bukan yg baru?? pandai btl org tu sorok kecacatan umah tu...haih..berhabis lagi la jwbnye sis nk settlekan mslh tu plak...sabar yer

    ReplyDelete
  9. Sis tu rumah beli ke sewa ? Kalau sewa just report dekat owner jelah, komen banyak banyak sikit. Hehe. Kesianya. Kalau part CikTi tahan lagi yang bocor tu tak menahan.

    ReplyDelete
  10. geram kan kalau ada cik ti tu... umah ayu pun ada dulu. hubby pasang gam. dapat la sekor dua.. skrg alhamdulillah dah takde.. takat dgr suara je kat luar umah..

    ReplyDelete
  11. la jadi cam gini lak? bykkan sabar ye... try usahakan apa yg patut ye...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi untuk meninggalkan komen anda di sini. Perhatian anda amatlah dihargai. Sayang anda2 semua....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...