Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu

Marquee

Kelab Blogger Ben Ahaari

Popular Posts

Tuesday, May 21, 2013

Renovate rumah

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Dah lama sangat pendam hajat dihati nie. Masa masuk umah nie memang terus terfikir nak buat renovate. Memandangkan saya dah beli rumah nie dan bukannya menyewa jadi tak slaah renovate utk puaskan hati sendiri. Banyak sebab kenapa saya terfikir nak renovate rumah.

Sebab pertama :

Atap kat porch tu dah banyak sagat bocor. Bukan 1 yer tetapi ada 4 tempat bocor. Kalau hujan rintik2 memang takde masalah tapi kalau turun hujan yang lebat, memang basah la...tak guna ada atap kat situ. 

Sebab ke-2: 

Masa pindah tu tak nampak pun kesan air kt dinding living hall tu. Tapi bila dah duduk dekat 6 bulan baru nmpk. Dinding tu macam ada kesan air jer....bila periksa memang ye la..kat situ pun bocor gak. Sedih berganda...

Sebab ke-3: 

Kabinet dapur tu dah dimakan anai2. Paling tak best kabinet tu kabinet jenis kayu..Kalau nak basuh dapur sure kabinet tu terkena air. Bila air meresap kat kayu tu nanti mesti tumbuh kulat. Jenis saya nie saya suka basuh dapur, tak berapa suka nak mop2 sebab rasa macam tak kena jer. 

Sebab ke-4:

Pagar dan gril pintu dan tingkap sakit mata memandang. Tak tahu la kenapa masa gi tengok rumah tu dulu takde rasa macam sekarang semuanya ok jer. Macam mata ni dilindung utk tgk2 benda yg tak elok, nmpk semua elok dipandangan mata. Tapi tak mau la bersangka buruk ngan org kan. Akui sendiri la kejahilan dan kekhilafan diri.  

Sebab ke-5:

Rumah tu dibeli guna duit bukan daun. Itulah harta yang ada buat masa sekarang jadi bila dah beli mahal. (160k) tu mahal pada saya maybe murah pada kawan2. Gaji tak seberapa hanya itu yg mampu. Nak tungu  10 thn lagi maybe hartatanah makin melonjak naik.... Barang makin naik tapi gaji takat tu jer la.

Bila fikir pasal nie tiba2 jer migrain datang. Semoga Allah swt mempermudahkan urusan saya dan jugak kawan2. Amin


Terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi singgah di blog ini. 

4 comments:

  1. Banyak Sebab Tu Memang Patut Kena Renovate :)

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2013/05/kelab-kipas-blogger-dan-iklan-jualan.html

    ReplyDelete
  2. Kalau ikut dari yg Sue listkan itu memang wajarlah buat cepat. Paling penting anai-anai tu kena panggil anti-termite dulu kalau tak bahaya sebab dia duduk di bawah tanah juga tau... Cari ada certificate agar tidak tertipu..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum sue....kalau dah byk yg rosak mmg kena betulkn kalau nanti lg melarat...

    ReplyDelete
  4. banyak yang kena baiki ni...
    kalau tak buat lagi susah...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi untuk meninggalkan komen anda di sini. Perhatian anda amatlah dihargai. Sayang anda2 semua....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...